Anasayfa
Hakkımızda
Hizmetlerimiz
Blog
İletişim

Uyku apnesi ve horlama tedavisi nasıl yapılır?

Eklenme Tarihi: 11.11.2019

Horlama protezi kişinin ağız ve diş yapısına özel olarak, takıp çıkarılabilecek şekilde yapılmaktadır. Hastanın gece yattığında düzenli bir uyku uyumasını sağlar, tıkanmayı ortadan kaldırır ve rahatlatır. Hastalık ne kadar erken fark edilirse tedavi süresi o kadar kısalmaktadır. Bu takılan apareye horlama protezi adı da verilir. Hastalık erken teşhis edilmiş ise diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Kullanımı ve taşıması kolaydır, kullanıldığı andan itibaren horlamada azalma görülür, cerrahi müdahale gerektirmez ve ucuz bir yöntemdir. Sadece gece yatarken takılmaktadır.

Uyku apnesi nedir?


Uyku apnesi hastalığı; hastanın uyku sırasında nefesinin belli bir süre durması sonra tekrar nefes almaya başlamasıdır. Bu sırada hastanın kanındaki oksijen değerleri düşer ve nefes alabilmek için vücut kendini uyandırır. Gece uyanmaları kişinin uykusunu bölmüş olur ve gece boyunca bu süreç tekrarlandığı için hasta sabahları yorgun ve uykusuz uyanır. Horlayan insanların çoğunluğunda tansiyon, kalp problemleri, damar tıkanıklıkları, mide bozuklukları gibi problemler görülür. Bu hastalarda horlama ve uyku apnesi tedavi edildiği zaman ciddi şekilde bu problemler de ortadan kalkmış ya da azalmış olur.

Horlama toplumda çok sık görülen bir problemdir. Genellikle yetişkinlerde ve erkeklerde daha çok görülse de çocuklarda ve gençlerde de görüldüğü saptanmıştır. Belli bir yaştan sonra kronikleştiği görülmektedir. Genelde bu problem en sık şişman erkeklerde görülür, yaş ilerledikçe artarak devam eder. Hastanın kendisine olduğu gibi sosyal çevresine de yansıttığı ciddi bir problemdir. Etrafındaki insanlar uyuma güçlüğü yaşarlar. Horlayan insanların bir bölümünde ise hasta farketmese de ciddi bir sağlık problemi olan uyku apnesi görülmektedir.


Horlamayı azaltmak için neler yapılmalıdır?

Horlamayı azaltmak için kendimizce alabileceğimiz kişisel önlemler vardır.

Yan yatarak uyku pozisyonuna geçilmelidir.

Uyumadan 3-4 saat önce ağır yemek yemekten ve alkol almaktan kaçınmalıyız.

Yatmadan önce çok aşırı yorgun olmamak gerekir.

Yatağınızın baş kısmı en az 10 cm yukarıda olmalıdır.

Fazla kilolarımızdan kurtulmamız gerekir.

Uyku ilacı, sakinleştirici ve kas gevşetici gibi ilaçlar kullanılmamalıdır.

Tüm bunlar ile horlamanız geçmiyor ise başka problemlerden kaynaklanma riski vardır. Bunu öğrenebilmek için bir doktor muayenesi ve tanısı gereklidir.

Bu İçeriği Paylaş
Dentual Meram - Melikşah Mah. Akkonak Sk. No:4/1
(Meram Starbucks Karşısı)
Meram / KONYA
Bilgi ve Randevu için
444 34 42

Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir.
Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Tüm Hakları Saklıdır. 2023 - Dr Yasin Konya Diş Hekimi